Valkoisen ja keltaisen kullan historia
Koruissa on käytetty puhtainta muotoa jo 4000 ekr., ja varhaisimmat esimerkit ovat peräisin muinaisesta Mesopotamiasta ja Egyptistä. Kultakoruja käyttivät sekä miehet että naiset ja ne olivat suuren vaurauden ja vallan symboli.
Se oli harvinaista ylellisyyttä ja usein koruihin oli vielä upotettu kirkkaanvärisiä kiviä. Koko myöhemmän historian ajan kultaa haalittiin koristeiksi jokaisessa maailman kolkassa.
Havaittiin, että puhtaan kullan sekoittaminen muihin metalleihin teki koruista vahvempia, kestävämpiä ja halvempia. Keltakulta piti ykköspaikkansa ja valkokulta keksittiin 1800-luvulla. Valkokullasta tuli laajalti suosittua vasta 1920-luvulla, jolloin se otettiin käyttöön platinan korvaajana.
Valkoisen ja keltaisen kullan hyvät ja huonot puolet
Valko- ja keltakullalla on joitain hyviä ja huonoja puolia, jotka voivat vaikuttaa valintaasi.
Plussat
Valkokulta:
- Edullisempi kuin edeltäjänsä platina.
- Suosittu metalli kihlasormuksissa.
- Kestävämpi ja naarmuuntumaton kuin keltakulta, koska se on seostettu vahvempiin metalleihin.
- Tuo paremmin esiin sormuksessa olevat värilliset ja valkoiset timantit.
- Sopii hyvin kaikkiin ihonsävyihin.
Keltakulta:
- Se on ollut historiallisesti suosituin metalli kihlasormuksissa, joten se antaa vintagen ja klassisen tunnelman.
- Kaikkein puhtain kullan väri.
- Hypoallergeenisin ja helppohoitoisin.
Miinukset
Valkokulta:
- Valkoisen värinsä ja kiiltonsa säilyttämiseksi se on pinnoitettava uudelleen rodiumilla muutaman vuoden välein. Prosessi on halpa, mutta vaatii silti vaivaa.
- Seoksessa voidaan käyttää nikkeliä, joka voi aiheuttaa allergisia reaktioita joillekin ihmisille. Se on sekoitettava muiden metalliseosten, kun nikkelin kanssa, jotta se olisi hypoallergeeninen.
Keltakulta:
- Koska se on muovattavin kulta, se on alttiimpi kolhuille ja naarmuille, joten se tulee kiillottaa sekä puhdistaa säännöllisesti.
- Siihen sekoitetun seoksen metallit voivat tummua tai syöpyä tietyissä olosuhteissa ja jättää sormeen mustan jäljen.
Mitä eroa on valkokullalla ja keltakullalla?
Suurin ero valko- ja keltakullan välillä on väri. Yleisimmät metallit, joita sekoitetaan kullan kanssa kestävyyden ja vahvuuden lisäämiseksi ovat kupari, hopea, nikkeli, palladium ja sinkki. Valkokulta sekoitetaan pääasiassa valkoisten metallien kuten nikkelin kanssa ja keltakulta taas puolestaan sekoitetaan keltaisempien metallien kuten kuparin kanssa.
Lopulliseen sävyyn vaikuttaa se miten paljon eri metalliseoksia siihen on sekoitettu, kuitenkin jokaisessa sormuksessa olevan puhtaan kullan määrä on sama ja se mitataan karaateissa.
Esimerkiksi 18K keltakullassa ja 18K valkokullassa on kummassakin sama prosenttiosuus kultaa (75%). Erilainen on kuitenkin kullan lopullisen sävyn luomiseen käytettyjen metallien koostumus ja määrä.
Keltakulta on hypoallergeenisempaa kuin valkoinen kulta ja helpompi huoltaa. Se vaati vain säännöllistä puhdistusta ja kiillotusta, kun taas valkokulta on pinnoitettava uudelleen rodiumilla muutaman vuoden välein, jotta se säilyttää upean valkoisen värinsä. Valkokulta on kuitenkin hieman vahvempaa kuin keltakulta, joka tekee siitä kestävämmän.
Tyypillisesti valkokultaiset tuotteet ovat hieman kalliimpia, koska siihen on käytetty palladiumia, joka on muita metalleja raskaampaa ja kalliimpaa.
Valkokulta vs. keltakulta – UKK
Kumpi on kalliimpaa valkokulta vai keltakulta?
Sekä valkokultaa että keltakultaa pidetään arvokkaana, sillä niiden kultapitoisuus on yleensä sama. Kuitenkin jotkut valkokultaiset korut voivat olla kalliimpia.
Mikä on valkokulta?
Valkokulta ei ole täysin puhdasta kultaa, vaan se koostuu metalliseoksista, jossa on kultaa, hopeaa, palladiumia ja muita seoksia. Seoksen avulla saadaan upea valkoisen hohtava väri ja siitä tulee kestävämpi.
Onko keltakulta arvokasta?
Keltakulta on säilyttänyt arvokkuutensa jo tuhansia vuosia. Eikä tähän päivään mennessä sen suosio ole sammunut ja sitä käytetään edelleenkin korujen valmistuksessa, teknologia alalla sekä sähkö- ja lääketeollisuudessa.
Mitä on punakulta?
Punakulta, joka tunnetaan paremmin nimellä ruusukulta on valmistettu kullasta, johon on lisätty enimmäkseen kuparia sen punaisen värin saavuttamiseksi.
Tummuuko valkokulta?
Kulta ei koskaan tummu, mutta valkokulta voi ajan saatossa kellastua, kun sen rodiumpinnoite alkaa kulua.